• HeR Konuda FikiR

    30 Nisan 2016 Cumartesi

    Kut Bayramı

    Yeni öğrendiğim ve heyecanla dinlediğim ve tarihimizde büyük bir komutanın yani halil paşanın bize  hediye ettiği bir bayramımız varmış
    bizim kut bayramı tarihimizin en zor zamanlarında ingilizler e karşı kazandığımız en büyük zaferlerden biridir . Ve çok farklı bir durum var ortada osmanlı yıkılmaya yüz tutmuş artık hasta adam öldü denilirken Biz ingilizler i eze eze yenmişiz ve bu bizim ingilizler e karşı en büyük zaferlerimizden biri olduğu için daha bir kaç yıl öncesine kadar haberimiz bile yoktu. Allahtan Çanakkale zaferini anzaklar unutturmamışta onu bari kutluyoruz. 1923 de fransızlar 1924 de anzaklar ilk anıtlarını Çanakkale de yapmışlar biz ise ilk anıtımızı 1980 li yıllarda yapabilmişiz nasıl bir memleket mişiz biz ya. Kut - ul amare ye geri dönelim savaş kazanıldıktan sonra halil paşa nın askerlerine yazdığı mektup aşağıda okuyacaksınız ve bize bu bayramı onlar hediye etti. Hemde öyle hediye alır gibi değil kanlarıyla hediye ettiler


    ORDUMA ..!
    Arslanlar!..
    1- Bugün Türkler’e şerefü şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın müşemmes semasında sühedamızın ruhları şadü handan pervaz ederken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

    2- Bize ikiyüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Cenab-ı Allah’a hamd-ü şükür eylerim. Allah’ın azametine bakınız ki, bin beş yüz senelik İngiliz Devleti’nin tarihine bu vakayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden Cihan harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir.

    3- Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve on bin neferini şehit vermiştir. Fakat buna mukabil bugün Kut’da 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

    4- Şu iki farka bakınca cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu vakayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır.

    5- İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale’de, ikinci vakayı burada görüyoruz.

    6- Yalnız süngü ve göğsümüzle kazandığımız bu zafer yeni tekemmül eden vaziyeti harbiyemiz karşısında muvaffakiyeti atiyemizin parlak bir başlangıcıdır.

    7- Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize yasinler, tebarekeler, fatihalar okusunlar. Sühedamız, hayatı ulyatta, semevatta kızıl kanlarla pervaz ederken, gazilerimiz de atideki zaferlerimizle nigehban olsunlar.

    Mirliva Halil
    Altıncı Ordu Komutanı
    24 / 04 / 1916

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Fashion

    Beauty

    Travel